WGGiIS



Nasza absolwentka Aneta Zwolińska po bardzo ciężkim wypadku zbiera fundusze na pomoc w dofinansowaniu kosztów rehabilitacji.
Informacje o możliwościach Pomocy
Nasz emerytowany Pracownik, Profesor Jan Pielok, jest ciężko chory i wymaga specjalistycznej opieki medycznej oraz rehabilitacji. Prosimy o wsparcie w ponoszeniu kosztów leczenia, poprzez wpłatę na konto Stowarzyszenia Wychowanków AGH :
Pekao S.A.: 54 1240 4533 1111 0010 7696 3303 z tytułem wpłaty: POMOC.
Będziemy niezmiernie wdzięczni za nawet najdrobniejszą wpłatę.

Uczestnicy Projektu BaRi na Konferencji Europejskiej Unii Nauk o Ziemi (EGU2019)

W dniach 7-12.04.2019r. uczestnicy Projektu BaRi (zaBytki ARcheologia Inwentaryzacja), realizowanego w ramach konkursu Najlepsi z Najlepszych 3.0!, brali udział w Konferencji Europejskiej Unii Nauk o Ziemi (EGU2019) w Wiedniu. To coroczne wydarzenie jest otwarte dla naukowców ze wszystkich narodów i skupia w jednym miejscu ponad 15 tysięcy uczestników.

Liczby dla tegorocznej edycji prezentują się imponująco: 16 273 uczestników ze 113 krajów (Polska na 19 pozycji) wygłosiło 5531 prezentacji ustnych (w tym 2 nasze: "Comparison of modern measurement methods used in documentation of archeological sites" oraz "Alternative to unmanned aerial vehicles – original photogrammetric method of generating digital terrain model and orthmosaics of archaeological sites"), zaprezentowało 9432 posterów (w tym 3 od nas: "BARI – Buildings ARcheology Inventory – documentation of twoarchaeological sites in Jordan", "Geodesy for archaeological studies – photogrammetric documentation of architectural details" oraz "Verification of usefulness of Trimble RTX technology in archaeological research") i pokazało 1287 prezentacji PICO (nasza 1: "Comparison of types of unmanned aerial vehicle (UAV), sensors and ground control points (GCPs) surveying techniques for photogrammetric documentation of archaeological excavations"). Jak podają organizatorzy 53% naukowców była poniżej 35 roku życia.

Członkowie KNG Dahlta, pod okiem dr inż. Pawła Ćwiąkały, przez tydzień przysłuchiwali się także referatom o różnorodnej tematyce: od fotogrametrii, przez skaning, po georadary, wirtualną i rozszerzoną rzeczywistość, lodowce, kosmos, satelity… Dla każdego znalazło się coś interesującego. Ponadto udało się im skosztować smakołyki kuchni austriackiej, najczęstszym wyborem był Wiener Schnitzel mit Kartoffelsalat!





 






Redakcja: dr hab. inż. Agnieszka Bieda
Realizacja i administracja: mgr inż. W.Adamczyk, mgr inż. J.Dziedzic